Вибрати категорію
9 жовтня 2021

Гортензія: все, що потрібно для правильної агротехніки

  gortenzija2-min.jpg

 

Гортензія - високоросла рослина, що відноситься до однойменного сімейства і має близько 30-75 видів різних форм. Її батьківщина - південно-східна Азія, Китай, Японія. При цьому вона також може виростати в Америці і на Далекому Сході. Її назва по-латині було визначено через любов до вологи, а звичне нам європейська назва перегукується з ім'ям римської принцеси, в честь якої гортензія і отримала свою назву.

 

Види і опис

  Гортензія це високоросла рослина, що досягає висоти близько 3 метрів чагарникового типу, представленого у вигляді ліан і невеликих дерев. Ліани можуть досягати висоти 30 метрів. Листя більшості видів супротивні, масивні, овальної форми з гострим кінчиком. Іноді можуть мати овальну зубчасту форму, ледь помітні прожилки.

 


 

Період цвітіння досить тривалий - з квітня до листопада. Форма суцвіть - щитковидная або куляста, відтінки - білий, червоний, кремовий, синій, рожевий і бузковий. Примітно, що колір залежить від того, наскільки кислої є грунт.

Розрізняють такі типи садової гортензії:

  • мельчат;
  • деревоподібна;
  • грунтопокривна;
  • дуболістная;
  • промениста;
  • попеляста;
  • пильчато;
  • саржета;
  • шорстка;
  • лазять/черешковая.


 

Посадка

Садити гортензію у відкритий грунт рекомендується в перші весняні місяці. Для 2-3 річного саджанця готують посадкову ямку 40х40х50 см. Родючий землю змішують з дернової землею або торфом, додають 50-100 г комплексних мінеральних добрив для декоративних культур. Приствольному зону рекомендується мульчувати торфом, щоб захистити коріння від бур'янів і перегріву.

 

Догляд

Заходи по культивації цього декоративного рослини включають полив, обрізання, підгодівлю, мульчування грунту і очищення від бур'янів. Жоден з цих пунктів не можна ігнорувати, оскільки вони є обов'язковими для активного розвитку і профілактики захворювань. Один раз в 3-5 років може знадобитися пересадка, якщо рослина зупинилося в зростанні, а підгодівля не приносить бажаних результатів. Щоб виростити буйно квітуча рослина , обов'язково вносите добрива відповідно до рекомендацій досвідчених садівників.


 

Обрізка

  gortenzija1-min.jpg

 

Проводити першу обрізку рекомендується, коли кущ гортензії досягне чотирирічного віку. Оптимальний час - весняний період, коли нирки ще не розпустилися, так як навіть найменші рани викликають сильну втрату соку, що може спровокувати загибель всього рослини. Слід враховувати, що на гілках багатьох сортів бутони утворюються на торішніх і нових пагонах, тому їх обрізають лише на третину. Більш дорослі пагони проріджують, зрізають сухі і мертві.

 

Полив

Один з найбільш важливих моментів, що визначають активність зростання і цвітіння гортензій. Він повинен бути регулярним і рясним (від 30 до 50 літрів на один дорослий кущ 12-20 раз в сезон, якщо погода помірно волога). Якщо прикоренева зона замульчувати торфом, обсяг споживаної вологи скорочується. Щоб коріння більше отримували кисню, обов'язково рихлите землю на глибину до 5 см і систематично прибирайте з куща зів'ялі суцвіття.

 

Добрива

 

  gortenzija3-min.jpg

 

Щоб рослина завжди радувало вас пишним цвітом, його необхідно підгодовувати мінімум двічі в сезон відразу після розпускання першого листя і після видалення сухих суцвіть. Найбільш підходящі препарати та засоби - це сечовина і мінеральні добрива для квітучих чагарників. Рекомендована норма - 20 г на 7-8 літрів води. Дорослій рослині може знадобитися кілька відер. Також позитивно гортензія відноситься до внесення рідких органічних розчинів, гумата або гною.

 

Зимівля

Після того, як кущ гортензії відцвіте, зів'ялі суцвіття необхідно прибрати з гілок, щоб налиплий на них сніг не зломив пагони. Пізньої осені саджанці, що ростуть в контейнерах, слід занести в темне прохолодне приміщення. Багато видів цієї рослини морозостійкі, але ви ніколи не зможете точно передбачити, наскільки холодною буде зима, а ваш квітка - витривалим. Тому до настання зими рекомендується підгортати кущ, а що утворився зверху земляний кому вкривати спанбондом, скошеною травою, листям, сіном, картоном або іншим покривним матеріалом.

 

Розмноження

 

  gortenzija5-min.jpg

 

Вирощувати цю рослину можна з насіння, саджанців і живців. Насіння сіють восени в субстрат з торфу і дернової землі, змішаний з річковим піском. Після сходів саджанці пікірують, а висаджують їх тільки через два роки у відкритий грунт. Також можна вкорінювати живці, які залишаються після обрізки. Для цього відбирають гілки, на яких є 3-7 нирок, верхню частину зрізують прямо, а нижню - навскоси. Живці саджають в піщано-торф'яної субстрат, рясно поливають і накривають поліетиленовою плівкою до повного вкорінення.

 

Ландшафтний дизайн

Ідеальними партнерами для гортензій по праву вважається хоста, бузільнік, астільба, папороть, арсенда, злакові та безсмертні рослини. Мельчат види чудово виглядають навесні і восени на тлі грунтопокривних троянд, ялівцю, а також хвойних культур. Гортензію можна розміщувати як самостійну рослину в масиві інших квітів, на штамбі. Якщо за нею дбайливо доглядати, ця квітка буде надихати вас на нові садові подвиги чудовими квітами довгі роки.

 

  gortenzija4-min.jpg

 
Грамотний підхід в процесі вирощування гортензій - запорука активного росту і буйного цвітіння гортензій!
 
Ключові слова: квіти
Чесні думки наших клієнтів Оцінити статтю
Наскількі публікація корисна?
Натисніть на зірку, щоб оцінити!
Кількість оцінок 0
    Поки немає відгуків. Будьте першим, хто залишить відгук